Estalvi d'energia en indústria química ERCROS

Projecte d'excel·lència. Inversió

Descripció del projecte

Substitució de la tecnologia de mercuri per a la producció de clor-potassa per una tecnologia basada en electrolitzadors de membranes, a la factoria que ERCROS S.A. té a la localitat de Sabiñánigo (Osca).

Dades tècniques

Instal·lació de dos electritzadors de membrana amb capacitat de producció màxima de 3,9 t clor/hora. Ercros disposa d'aquests equips sense cost, com a contraprestació a la recerca realitzada conjuntament amb Asahi Kasei.

Incorporació de depuració secundària al circuit de salmorra.

Condicionament del circuit de clor.

Instal·lació de planta de concentració de la potassa per obtenir potassa comercial al 50 %.

Dades econòmiques i energètiques

Acabat l'any 2010, el projecte ha aconseguit un estalvi energètic mesurat de 6043 MWh/any. L'estalvi econòmic, per reducció del consum d'energia i reducció de tractaments, manteniment, etc., assoleix els 2,6 milions d'euros/any.

Inversió IDAE i ingressos esperats

La inversió realitzada per l'IDAE, a través de la fórmula de finançament mercantil i un contracte de lloguer de serveis, ha estat de 18,42 MEUR. 

El retorn de la inversió per a l'institut s'ha estimat en 26,58 MEUR.

Replicabilitat

La substitució de cel·les de mercuri per cel·les de membrana es podrà traslladar a la fabricació de clor-sosa. Per tant, el projecte seria replicable a INIVYN ESPAÑA (Martorell), SOLVAY QUÍMICA (Torrelavega), ELNOSA (factoria de Lorizán) i ERCROS S.A. (factoria de Vila-seca) i Electroquímica Onubense (Palos de la Frontera).
 

 

Industria
Industria